De data aceasta va prezint o reteta de gogosari murati.
Ingrediente pentru 10 borcane de 800 ml:
5 kg gogosari
1 l otet (din vin de fermentatie naturala)
2 l apa
4 linguri sare de muraturi
350 gr zahar
foi de dafin
boabe de piper
boabe de mustar
frunze de telina
hrean radacina
Ma intai spalam gogosarii, ii curatam de seminte si ii taiem in sferturi.
Curatam hreanul si il taiem in betigase subtiri.
Apoi spalam borcanele si le punem in cuptor intr-o tava sa le sterilizam (aprindem cuptorul , il lasam sa se incalzeasca, apoi il oprim si punem borcanele inauntru).
Punem la fiert apa cu otetul, sarea, zaharul, foile de dafin, boabele de piper si boabele de mustar.
Scoatem borcanele din cuptor si le punem la indemana asezand pe fundul fiecarui borcan cate o bucata de hrean si o frunza de telina.
Dupa ce incepe sa fiarba compozitia punem gogosarii si lasam sa dea 2-3 clocote pana se inmoaie putin (daca nu aveti un vas foarte mare puteti pune in mai multe ture gogosarii).
Scoatem gogosarii si ii asezam direct in borcane presandu-i ca sa incapa cat mai multi.
Apoi punem apa asa fierbinte in borcane peste gogosari (sa ii acopere) precum si condimentele (le impartim in mod aproximativ egal pentru fiecare borcan). Deasupra punem inca o bucata de hrean si o frunza de telina.
Le punem ca capacele, le intoarcem cu cu gura in jos si le lasam la un loc racoros sa se raceasca.
Dupe ce s-au racit se pot aseza in camara pentru la iarna.
Am si deschis un borcan sa vad cum sunt: dulcegi, crocanti adica numai buni.
Spor la treaba!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu